Case - Hotel Vejlefjord
Ansvar skaber arbejdsglæde


På Hotel Vejlefjord er tiltrækning og tilknytning af medarbejdere tæt forbundet med en kultur, hvor medarbejderne ansvarliggøres og tager ejerskab.
Forestil dig, at du kommer kørende ned ad en idyllisk skovvej. Gruset knitrer under bildækkene. Skoven åbner sig, og der – ned til skønne Vejle Fjord – ligger Hotel Vejlefjord.
Hotellet, som er opført i historicistisk byggestil med inspiration fra barokken og klassicismen, er en bygningsmæssig perle – især i morgenstundens sommersol med skovens fuglekvidder i baggrunden.
Skuldrene er helt nede. Det undrer ikke, at det gamle, smukke hotel er kendt for sin afslappende atmosfære.
Grunden til, at vi besøger Hotel Vejlefjord, er dog en helt anden. Hotellet er også kendt for at være en af landets bedste arbejdspladser.
Blandt landets bedste
Hotel Vejlefjord er af Great Place to Work kåret som en Danmarks bedste arbejdspladser i 2025. Det er en milepæl for hotellets direktør, men ambitionerne er højere:
Vi har en målsætning om at blive Danmarks bedste arbejdsplads inden 2030. Måske når vi det – måske ikke. Men så længe vi sigter mod stjernerne, så når vi langt. Det handler om hele tiden at flytte sig og tage ansvar – sammen, fortæller Flemming Jakobsen, hoteldirektør, Hotel Vejlefjord.
Den flotte placering er resultatet af en langsigtet strategi, hvor medarbejderinddragelse ikke blot er et hensyn, men en bærende ledelsesform.
Medarbejdere med ansvar
På Hotel Vejlefjord er det et grundprincip, at ansvar og forventninger skal være tydelige – og at medarbejderne skal have ejerskab over de rammer, de selv arbejder i.
Derfor er de personalepolitikker, der præger hverdagen, udarbejdet af medarbejderne selv. Det gælder alt fra måden at omgås og samtaleformer til håndtering af det svære og trivslen.
For at sikre løbende dialog og nærvær i hverdagen har hotellet udpeget arbejdsglædeambassadører.
De bidrager både med små initiativer, der styrker fællesskabet, og med at tage temperaturen på stemningen i afdelingerne.
Når medarbejdere kommer med forslag eller ønsker, bliver de taget alvorligt – og en systematisk tilgang i forhold til medejerskab sættes i gang. En tilgang, hvor forpligtes både medarbejdere og ledere til at tage del i løsningen.
Samarbejdet er baseret på gensidige løfter – lederløfter, medarbejderløfter og elevløfter – der understøtter en fælles forståelse af, at forbedringer sker i fællesskab.
Det er en tilgang, der har båret frugt: Hotellet oplever, at trivslen stiger år for år.
Bæredygtighed – et virksomhedsansvar og medarbejderansvar
Et konkret udtryk for ansvarliggørelse er medarbejdernes rolle i hotellets ESG-arbejde. Medarbejderne blev spurgt, om de ville melde sig til ESG-kursus. Det var frivilligt at deltage. Interessen var stor og mere 30 ansatte meldte sig.
En del af kurset var, at medarbejderne skulle finde konkrete forslag som kunne gøre hotellet mere bæredygtigt. I dag er de fleste af forslagene blevet en del af hotellets indsatsplan for bæredygtighed.
Engagementet i bæredygtighed viser, at især de yngre generationer motiveres af blive hørt og gøre en konkret forskel i virkeligheden.
Her gælder CVR’et – ikke CPR’et
Allerede når en ny medarbejder starter, mødes vedkommende med en velkomstpakke.
Foruden lækkerier fra hotellet indeholder pakken en bog om hotellets historie, adgang til videoer og materialer, der formidler både værdier og praktisk kultur – samt en mentor, der hjælper med at lande i jobbet.
Medarbejderen får at vide, at de skal se sig som en del af noget større. Noget vigtigt. At de og deres arbejde er vigtig for helheden. De er kvaliteten og en del af oplevelsen for gæsterne på hotellet.
Vi søger ikke solo-folk, som skubber folk fra sig i deres ambitioner for at nå til tops. Vi vil have mennesker med tilgangen om, at vi er sammen om at skabe succesen. Når det er sagt, så ligger vi stor vægt på talenter og dyrker dem, siger Flemming Jakobsen, hoteldirektør, Hotel Vejlefjord.
Systematisk talentudvikling – faglig stolthed og personlig vækst
Hotel Vejlefjord har etableret et målrettet talentforløb, der giver medarbejdere med potentiale mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt.
Talentudviklingen sker gennem en toårig akademiuddannelse, som tilbydes sideløbende med det daglige arbejde.
Formålet er ikke nødvendigvis at skabe ledere, men at give dedikerede medarbejdere mulighed for at blive den bedste udgave af sig selv – uanset om man er kok, tjener eller receptionist.
Hotellet investerer også i souschefernes kompetencer, som hvert år deltager i efteruddannelse med fokus på ledelse, bæredygtighed, økonomi og konflikthåndtering.
På den måde sikres en konstant udvikling og professionalisering i alle led af organisationen.
Unge i fokus: Tidlig rekruttering og dannelse
Hotellet arbejder bevidst med tidlig rekruttering, blandt andet gennem erhvervspraktik for folkeskoleelever.
De unge møder her en anderledes hverdag end skolebænken. På hotellet mødes de med åbne arme men også tydelige forventninger, som alle andre ansatte. De elever som tager kulturen til sig og viser potentiale tilbydes ansættelse.
I hotelbranchen er der mange sæson- og korttidsansatte i en række af servicefunktionerne. Det er unge mennesker der skal finde sig til rette for første gang på en arbejdsplads.
De forskellige generationer skal tilgås forskelligt. Det stiller krav til, at ledelsen løbende udvikler sig sammen med de nye generationer. Og generationerne bliver kortere og kortere.
Det ser ud til at lykkes for, hotellet har et godt ry og kan ansætte nye medarbejdere i en række af servicefunktioner som er præget af korttidsansættelser udelukket ved mund-til-mund anbefalinger blandt de unge.
Tydelighed og mod til at tage den svære samtale
Tydelig kommunikation og visualisering af normer er afgørende for arbejdsglæden. På Hotel Vejlefjord arbejdes der aktivt med at afmystificere konflikter.
Alle steder, der er mennesker, kan der opstå konflikter. Her på hotellet tør man tage de svære samtaler. For de betragtes som en naturlig del af samarbejde – og som en potentiel drivkraft for udvikling.
Konflikter er ikke farlige – de kan faktisk være frugtbare. Det handler om at turde tage dem i opløbet, sætte ord på og finde løsninger sammen. Derfor har vi gjort det helt konkret og synligt med en konflikttrappe i hver afdeling, fortæller Flemming Jakobsen
Sæt målet, tænk langsigtet og arbejd systematisk
Hotel Vejlefjords rejse mod at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser er ikke sket over natten. Det er frugten af vedholdende indsats, tydelige ambitioner og et konsekvent fokus på både menneskelig og faglig udvikling.
Medarbejderinddragelse, stærk onboarding og en langsigtet strategi for trivsel og læring er grundstenene i en kultur, der løfter hele organisationen. Ambitionen er høj – og netop dét skaber retning, energi og fælles ansvar i hverdagen.
Vil du læse mere om Hotel Vejlefjord eller kontakte virksomheden, så kan du gøre det her: https://www.hotelvejlefjord.dk/
Fakta om Hotel Vejlefjord
- Hotellet har de seneste år modtaget flere priser og nomineringer
- Åbnet i 1900 og oprindeligt Vejlefjord Sanatorium for blandt andet tuberkulose, hvor patienterne fik rigeligt med frisk luft og motion.
- I dag har hotellet mere end 140 ansatte