Tidligere arrangementer
Få et indblik i tidligere Business Summit-arrangementer, hvor aktuelle emner, inspirerende oplæg og stærke netværk har sat rammen for nye perspektiver.
VKBS 2024
Læs om Business Summit 2024, hvor muligheder og dilemmaer med kunstig intelligens var i fokus.
AI - Et paradoksalt paradigmeskifte
Vejle Kommune Business Summit handlede i 2024 om AI som megatrend. Vi udforskede de muligheder og trusler, der følger med kunstig intelligens. Med sloganet "AI eller ej?".
Der blev sat fokus på AI som megatrend med stærke oplæg fra bl.a. Natasha Friis Saxberg, der gav brancheindsigt i AI’s muligheder og udfordringer, og Bent Dalager, som præsenterede perspektiver på "Trusted AI" og fremtidens arbejdsliv. Mentalist Jan Hellesøe afsluttede scenedelen med et tankevækkende indslag om manipulation og psykologi. Dagen bød også på tale fra borgmester Jens Ejner Christensen, uddeling af Årets Købmandspris, netværk, tapas og rundvisning i MyGarage, hvor arrangementet fandt sted.
Mød oplægsholderne for 2024
Manipulationer, der skubber til jeres virkelighedsopfattelse
Jan Hellesøe, Danmarks førende mentalist og psykologiske manipulator, er kendt for sin afslappede og imødekommende natur. Med over 25 års erfaring og optrædener på verdensplan har han en enestående ekspertise inden for psykologisk manipulation. Jan leverer underholdning, der udfordrer og forbløffer, og hans shows inspirerer publikum til at se verden på en ny måde.
Jan har ligeledes høstet stor succes med den underholdende programserie på DR3, “Fuckr med dn hjrne”, der har vundet prisen som det mest originale TV-program. I programmet udsætter Jan både seere, folk på gaden og kendte danskere for nogle besynderlige psykologiske eksperimenter, der får de fleste til at tabe både næse og mund. Senest har han haft succes med tv-programmet “I hjernen på Stjernen” og sit noget kontroversielle og gratis rygestopskursus for sine følgere på Facebook.


Natasha Friis Saxberg er administrerende direktør i IT-Branchen, som repræsenterer godt 750 it- og teleselskaber. Hun har arbejdet med innovation og teknologi i mere end 25 år, i store organisationer, herunder DSB, GE Capital, været associeret partner ved Copenhagen Institute for Futures Studies og serieiværksætter bag flere globale tech-startups.
Natasha er forfatter til flere bøger om teknologi, herunder “Homo Digitalis”. Hun har boet i New York, hvor hun har hjulpet ICT virksomheder ind på det amerikanske marked.
Siden 2015 har hun arbejdet med corporate venture hos bl.a. Atea og Mærsk. Hun sidder i flere bestyrelser bl.a. som næstformand for Fonden for Socialt Ansvar, formand for Innobooster i Danmarks Innovationsfond og næstformand i Danish Quantum Community. Natasha er Digital Vismand i Akademiet for Tekniske Videnskaber og fire gange blevet kåret som en af de mest indflydelsesrige kvinder inden for teknologi i Europa.
Hun er vinder af Women in Tech Award i 2020.


Bent Dalager er Partner, Head of Innovation og grundlægger af NewTech hos KPMG og har været i virksomheden i syv år. Bent har en baggrund inden for datalogi (AI) og yderligere uddannelse fra Harvard og MIT. Han har omfattende erfaring med digital transformation, AI, automatisering og kvanteteknologi på tværs af flere brancher, herunder særlig indsigt i finanssektoren.
Bent er desuden vært for KPMG's TechTalk podcast og er også leder af KPMG's Global Quantum hub.
Uden for KPMG er han leder af IT-Branchens NewTech Policy Board, medstifter af Danish Quantum Community, medlem af ATV’s Digitale Vismandsråd og det Faglige Dataetiske Råd samt medlem af Finanstilsynets rådgivende udvalg inden for Fintech/AI.
Han underviser også i AI på både CBS og Børsens Bestyrelsesuddannelse samt ved INSEAD Executive MBA.
AI cases
SKOV Advokater er en af Trekantområdets førende advokatvirksomheder og placeret i Vejle. SKOV Advokater er fast besluttet på at være på forkant med innovationen i den juridiske sektor og er derfor begyndt at implementere kunstig intelligens (AI) i deres arbejdsgange som et led i deres strategi for at modernisere juridisk rådgivning. Deres initiativ kommer på et tidspunkt, hvor mange virksomheder undersøger potentialet i AI-teknologi
Overvejelser om udvikling af egne løsninger vs. standardløsninger
Kathrine Kidde Mehlsen fra SKOV Advokater, er certificeret IT advokat og udtaler: "I vores eget arbejde med AI er vi i gang, men fortsat i en undersøgende fase. Som flere andre har vi overvejet, om vi skal udvikle vores egne løsninger eller anvende standardløsninger." Efter grundige overvejelser og dialoger med forskellige udviklingshuse har SKOV Advokater valgt i første omgang at fokusere på eksisterende standardløsninger. Mehlsen forklarer, at "der findes allerede en hel del gode legal-AI-løsninger til advokatbranchen."
Partnerskab med Pandektes for avanceret AI-research
SKOV Advokater har indgået et samarbejde med Pandektes, en nyere dansk virksomhed, der leverer generative AI-løsninger. Pandektes' teknologi hjælper SKOV Advokater med opgaver som juridisk research, hvilket kan forbedre effektiviteten og præcisionen i deres arbejde. "AI vil kunne lette vores research-arbejde betydeligt og give os mere tid til at fokusere på strategisk rådgivning," tilføjer Mehlsen.
"Generelt ser vi positivt på de muligheder AI giver. Ved at få mulighed for at optimere på vores processor f.eks. ift. research, søgning i store mængder data, dokumentgenerering osv. får vi frigivet tid og ressourcer til at yde endnu bedre og mere relevant rådgivning over for vores kunder." udtaler Mehlsen, og fortsætter "I vores implementering er det naturligvis også yderst relevant, at være bevist om de risikoforhold AI kan medføre, herunder blandet andet i forhold til sikkerhed og fortrolighed."
Fokus på fremtidige muligheder og udfordringer i branchen
Kathrine Kidde Mehlsen sidder også i Danske Advokaters AI-arbejdsgruppe, hvor der drøftes muligheder og udfordringer ved brugen af AI i advokatbranchen generelt. Hun bemærker, at "det juridiske landskab er i forandring, og AI kan spille en væsentlig rolle i denne transformation."
Mehlsen nævner også vigtigheden af nationale initiativer. For eksempel ser hun optimistisk på fremtiden for AI i jura med den danske sprogmodel, der udvikles af Dansk Sprogmodel Konsortium. Mehlsen konkluderer: "Et dansk datafundament ville helt klart forbedre danske standardløsningernes muligheder inden for vidensfag herunder jura."
Kontakt
Bagger-Sørensen & Co. A/S er en familiedrevet holding- og investeringsvirksomhed, nu ejet af fjerde generation, brødrene Steen og Claus Bagger-Sørensen. Virksomheden blev grundlagt i 1915 som et karamel- og tabletkogeri og blev kendt for sit tyggegummisalg med mærker som STIMOROL, V6 og Dirol under navnet DANDY. I 2020 etablerede brødrene Bagger-Sørensen Equity A/S for at investere i mindre og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale
Effektivisering af due diligence med AI
Bagger-Sørensen er i gang med at udforske, hvordan virksomheden med kunstig intelligens (AI) kan optimere og effektivisere due diligence-processen i forbindelse med fusioner og opkøb (M&A). ”Traditionelt set er due diligence en tidskrævende og ressourcekrævende opgave, der involverer omfattende gennemgang af finansielle data, juridiske dokumenter og andre relevante oplysninger. Ved at integrere AI-teknologier håber vi at kunne effektivisere mange af disse processer og dermed reducere både tid og omkostninger”, siger Rasmus Linnet, som arbejder med AI Innovation & Digital Business Development hos Bagger-Sørensen.
AI kan analysere store mængder data hurtigt og præcist, hvilket gør det muligt at identificere potentielle risici og muligheder, som menneskelige analytikere måske overser. Rasmus Linnet fremhæver, at AI kan eks. bruges til at:
- Assistere dataindsamling og analyse
- Identificere mønstre og anomalier i finansielle data
- Gennemgå juridiske dokumenter for at finde potentielle risici
- Forudsige fremtidige tendenser baseret på historiske data
Bagger-Sørensen har allerede erfaringer med fordele og udfordringer
Bagger-Sørensens foreløbige erfaringer viser, at der er klare fordele ved at bruge AI i due diligence processerne, eksempelvis effektivitet, reducerede omkostninger og forbedret nøjagtighed. Dog er der også udfordringer, herunder behovet for at sikre datakvalitet og integritet samt at håndtere de juridiske og etiske spørgsmål, der kan opstå ved brug af AI.
Fremtiden for AI i M&A
Bagger-Sørensen vurderer, at der er et stort potentiale i at integrere AI i deres M&A-processer og forventer at fortsætte med at teste og undersøge AI-teknologier for at udvikle sin kapacitet. Rasmus Linnet understreger, at ”teknologien udvikler sig hurtigt og vi vil gerne være på forkant med både den øgede kvalitet og effektivitet AI kan levere. Faktisk ser vi ikke kun AI som en teknologi, men potentielt også som en strategisk ressource, der kan give Bagger-Sørensen en konkurrencefordel i fremtidige M&A-transaktioner.”
Danish Genetics, en innovativ avlsvirksomhed etableret i 2018, er i gang med et pilotprojekt, der skal teste kunstig intelligens (AI) og avanceret kamerateknologi til at forbedre dyrevelfærden og robustheden hos søer i griseproduktionen
AI og kameraer optimerer avlsvurderingen
I samarbejde med Teknologisk Institut og Aarhus Universitet er Danish Genetics i gang med at udvikle en ny teknologi, der skal revolutionere avlsvurderingen. Ved hjælp af kontinuerlig kameraovervågning og avancerede AI-algoritmer erstattes manuelle vurderinger med objektive målinger, hvilket gør det muligt at identificere de mest robuste avlssøer med større præcision.
"Ved at automatisere vurderingen af søernes egenskaber kan vi øge robustheden og sikre en mere bæredygtig griseproduktion," udtaler Søren Balder Bendtsen, genetisk chef hos Danish Genetics. Denne tilgang vil ikke kun forbedre søernes benstyrke og holdbarhed, men også deres samlede levetid, hvilket er et centralt mål for virksomheden.
Fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd
Danish Genetics' overordnede strategi er at forbedre sundheden og trivslen hos deres avlsdyr. Ved at integrere AI og kamerateknologi i avlsprocessen, arbejder virksomheden målrettet på at sikre, at deres avlsdyr er blandt de mest bæredygtige og velfungerende i verden. "Vores fokus på robusthed og benstyrke understøtter vores mål om at levere verdens mest bæredygtige og velfungerende avlsdyr," forklarer Søren Balder Bendtsen.
DiGiSOW-projektets betydning
Projektet, kendt som DiGiSOW, har potentiale til at redde 20.000 søer og 312.000 pattegrise årligt, hvilket vil bringe betydelige økonomiske fordele til producenterne. Dette initiativ er et klart eksempel på, hvordan Danish Genetics fortsætter med at udfordre status quo i branchen for at fremme bæredygtig vækst og forbedring.
Med tæt kundekontakt og en dyb genetisk ekspertise kombineret med service og vejledning, arbejder Danish Genetics sammen med 25 professionelle partnere om at forme fremtiden for svineavl. Deres innovative tilgang viser, hvordan teknologi og tradition kan gå hånd i hånd for at skabe en mere bæredygtig og effektiv produktion.
Danish Genetics ønsker at være en ledende aktør i branchen, dedikeret til at levere løsninger, der både gavner dyrene og producenterne. Med deres fokus på AI og kameraovervågning kan Danish Genetics sætte nye standarder for, hvordan moderne avl kan udføres med henblik på at sikre dyrevelfærd og bæredygtighed.
Stylestore.com, et dansk online modeunivers med base i Jelling, er i gang med at udforske anvendelsen af kunstig intelligens (AI) for at optimere deres forretningsprocesser. Virksomheden, som tilbyder eksklusive og mere bæredygtige styles til den moderne kvinde gennem deres in-house brand, WithBlack, har et stærkt fokus på skandinavisk design og større bæredygtighed.
Effektivisering af tekstforfatning og oversættelse
Stylestore har haft succes med at anvende AI til tekstforfatning og oversættelse af marketing- og produkttekster. "AI assisterer os i at producere kvalitetsindhold hurtigt og effektivt på flere sprog," siger Jesper Rasmussen, CEO og en af stifterne af Stylestore. Det hjælper os til en konsekvent og inspirerende kommunikation med vores kunder på tværs af forskellige markeder.
Avanceret billedbehandling med CaptureOne
Virksomheden har også draget fordel af AI-funktioner i deres billedbehandlingssoftware, CaptureOne. Producenten af CaptureOne, har løbende tilføjet AI-funktioner, der automatisk kan effektivisere arbejdsgange, ændre baggrunde og optimere billeder til forskellige formål. Jesper Rasmussen forklarer: "Med AI kan vi hurtigt behandle store mængder produktfotos, hvilket sikrer, at vores billeder har vores identitet, er visuelt tiltalende og af høj kvalitet uden behov for omfattende manuel redigering."
Udfordringer med AI-genererede videoer
Selvom Stylestore har opnået gode resultater med AI i nogle områder, har de også oplevet udfordringer. Virksomheden har eksperimenteret med AI-genererede videoer, men har fundet, at teknologien endnu ikke kan sikre den ønskede brand-identitet. "AI kan stadig ikke helt fange den unikke tone og stil, der kendetegner vores brand i videoer," bemærker Jesper Rasmussen. "Men vi følger udviklingen nøje og forventer, at teknologien vil forbedre sig."
AI som en del af fremtidens strategi
Stylestore.com er en mindre virksomhed, og Jesper Rasmussen er overbevist om, at udforskningen af AI er afgørende for at arbejde smartere og mere effektivt. "Vi har typisk 2-3 medarbejdere, der undersøger og tester AI-muligheder, og derefter implementerer vi best-practice i resten af virksomheden," siger Jesper.
Virksomheden, der prioriterer større bæredygtighed gennem brugen af materialer som vegetabilsk behandlet læder og mere bæredygtige fibre, ser AI som en vigtig del af deres strategi. "Vi er åbne for nye muligheder, og vi ser AI som en vigtig del af vores strategi for at optimere vores processer og forbedre vores ydelser til kunderne," konkluderer Jesper.
Ved at reducere mellemled og fremme et etisk forsyningskædeansvar, sikrer Stylestore, at de kan tilbyde deres kunder den bedste værdi og mode, der føles godt. Stylestore's tilgang til AI viser, hvordan teknologi kan hjælpe små virksomheder med at styrke deres position i markedet og forberede sig på fremtidige udfordringer.
Sundhedssektoren er en af de brancher, der i særlig grad har omfavnet kunstig intelligens (AI) for at forbedre både patientbehandling og forskning. Vejle Sygehus har allerede i 2018 som det eneste sygehus i Danmark opnået en fornem hæder fra Organisation of European Cancer Institute (OECI) for at leve op til de højeste europæiske standarder inden for kræftbehandling
Sygehuset har officielt opnået status som "Clinical Cancer Center," hvilket understreger deres banebrydende arbejde og engagement i at forbedre kræftbehandlingen. Vejle Sygehus ønsker flere partnerskaber med lokale erhvervsvirksomheder og er aktuelt ved at etablere en mere formel innovationsenhed, som skal gøre det lettere og ikke mindst hurtigere at teste og udvikle nye ideer – bl.a. i et samarbejde med Dandy Business Park.
AI i kræftbehandling
Under ledelse af Lars Henrik Jensen, ph.d., klinisk lektor, cheflæge og leder af kræftafdelingen, undersøger Vejle Sygehus, hvordan AI kan assistere deres arbejde og forskning. "På kræftområdet tester vi bl.a. AI til analyse af røntgenbilleder, hvilket kan gøre det muligt for os at målrette strålebehandling mere præcist," forklarer Lars Henrik Jensen. Denne teknologi forbedrer nøjagtigheden og effektiviteten af behandlingerne, hvilket kan føre til bedre patientresultater. ”Vi har nogle ret skrappe fysikere, der forstår AI-modellerne og på sikker vis kan håndtere følsomme patientdata”, fortsætter Lars Henrik Jensen, ”og i samspil med læger og forskere udvikles mere effektive og faktisk også mere skånsomme behandlinger til patienterne.”
Identifikation af sygdomsmønstre
Udover at anvende AI i behandlingssammenhæng arbejder Vejle Sygehus også på at bruge AI til sygdomsforebyggelse. En ph.d.-studerende er i gang med et projekt, der samkører demografiske data og journaldata for at identificere mønstre i forekomsten af sygdomme. "Ved hjælp af AI håber vi at identificere mønstre, der kan bruges til at forebygge kræftsygdomme," forklarer Lars Henrik Jensen. Dette arbejde sker blandt andet i et internationalt samarbejde, hvor den ph.d.-studerende fra afdelingen arbejder sammen med et team i Maastricht. "Vores samarbejde med Maastricht er afgørende for at udvikle og implementere avancerede AI-teknologier i vores kliniske praksis," tilføjer Lars Henrik Jensen.
Fremtidens sundhedsforskning
Lars Henrik Jensen er overbevist om, at AI vil have en banebrydende indflydelse på forskningen inden for kræftområdet. "AI vil revolutionere vores tilgang til forskning og behandling," siger Jensen. "Det giver os mulighed for at analysere store mængder data hurtigt og præcist, hvilket kan føre til nye opdagelser og forbedret patientbehandling."
Vejle Sygehus' innovative brug af AI viser, hvordan teknologien kan anvendes til at forbedre kræftbehandling og -forebyggelse. Deres arbejde sætter standarden for, hvordan AI kan integreres i sundhedssektoren for at skabe mere effektive og præcise behandlingsmetoder. Med sygehusets status som "Clinical Cancer Center" fortsætter Vejle Sygehus med innovation inden for kræftbehandling i Europa.
Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus
Vejle Kommune har introduceret AI-chatbotten "Bertha" som en innovativ løsning til at understøtte medarbejdernes daglige arbejde. Chatbotten er en del af kommunens strategi for at gøre generativ AI tilgængelig og brugbar for alle medarbejdere, uanset teknologisk erfaring. Bertha er designet til at være en digital assistent, der kan hjælpe med opgaver som at søge på intranettet, læse korrektur, skrive tekster og sikre, at kommunikationen til borgerne er i øjenhøjde
En brugervenlig løsning på intranettet
I samarbejde med leverandøren InDialog har Vejle Kommune valgt at placere Bertha på intranettet, hvilket gør chatbotten nemt tilgængelig for medarbejderne. "Mange medarbejdere kommer ikke til at bruge AI løsninger, de skal ud og finde på nettet. De skal have chatbotten lige ved hånden, og det har vi gjort med Bertha," forklarer Anne Dyrberg fra Vejle Kommune.
Medarbejderne bruger Bertha til en række opgaver, fra at finde vejledninger til at få hjælp med korrektur. "Én medarbejder har en god idé om, hvad Bertha kan bruges til, mens en anden medarbejder har en helt anden idé om, hvad Bertha kan bruges til. Kun fantasien sætter grænser, og det er fedt at se. Det gør, at vi som kommune er blevet mere digitalt nysgerrige," siger Nicklas Fledelius fra Vejle Kommune.
Strategisk udvikling og sikkerhed
Udviklingen af Bertha er resultatet af Vejle Kommunes strategiske fokus på ny teknologi. For to år siden nedsatte kommunen en mindre gruppe på fire medarbejdere i Digitalisering & IT, som har fået stor frihed til at foreslå og implementere nye teknologiske indsatser. Gruppens arbejde har haft ledelsens fulde opbakning, hvilket har været afgørende for bl.a. Berthas succes.
Sikkerhed har været en vigtig faktor i udviklingen af Bertha. En jurist har været involveret i processen, og der er lavet risikovurderinger og en databehandleraftale med leverandøren. Vejle Kommune har også udarbejdet retningslinjer for brugen af generativ AI, som skal sikre, at teknologien anvendes ansvarligt.
Fremtiden for Bertha
Med Bertha har Vejle Kommune skabt en medarbejderrettet AI-løsning, der kan anvendes på tværs af fagområder. Bertha benytter sig af den nyeste GPT4o-sprogmodel fra OpenAI via cloudtjenesten Azure i Sverige, mens al data generet i løsningen opbevares i et dansk datacenter hvilket sikrer en høj grad af datasikkerhed. Kommunen fortsætter med at opdatere intranettet for at sikre, at Bertha har adgang til de nyeste og mest relevante data.
Bertha er et skridt på vejen mod en mere digitalt nysgerrig og effektiv kommune, hvor medarbejderne har de nødvendige værktøjer til at yde deres bedste i arbejdet med borgerne.

